Astrid Lindgren 1907-2002

De flesta svenskar har nog ett eller annat minne från allas vår sagodrottning som förgyllde vår barndom och lärde oss värdefulla saker om både livet och döden. Ja, vi pratar såklart om vår älskade Astrid Lindgren.

astrid lindgrenAstrid Anna Emilia Lindgren föddes på en liten gård i småländska Vimmerby 1907 och debuterade som författarinna först år 1944, då 37 år och tvåbarnsmor. Och som de flesta nog redan vet om så var det den något tokiga historien om en flicka vid Pippi Långstrump som kom att bli Astrids absolut första publicerade bok. Något att nämna är även att vägen till publiceringen har blivit något av en historia i sig då den numera kultförklarade författarinnan först vände sig till Bonniers förlag med sitt manus men där blev nekad. Därför valde Astrid istället att delta med en annan bok i en barnbokstävling hos Rabén & Sjögren där hon kom på andra plats och sedan när det var dags med nästa tävling valde hon att skicka in sitt Pippi Långstrump-manus till dem och förläggarna föll pladask och Astrid Lindgrens framgångssaga var ett faktum.

Cirka 150 miljoner sålda böcker världen över

junibackenAstrid är inte bara hyllad i lilla Sverige, utan hon har kommit att bli hela världens sagotant och bara böckerna om Pippi har översatts till över 60 stycken olika språk. Och nog för att böckerna har varit populära i närmare ett sekel ska inte heller glömmas att många av hennes sagor även blivit till både spelfilmer och tecknade serier som älskats av flera generationer barn och vuxna. Ja, man kan verkligen säga att Astrid Lindgren lämnat efter sig riktigt kulturarv och det finns nog inte en enda människa som inte känner till hennes namn eller har kära minnen från någon av hennes berättelser. För Astrid var verkligen den som kunde sätta ord på den eländiga fattigdomen i 1900-talets Småland och samtidigt framhäva den starka kärleken och vänskapen bland sina karaktärer. Samtidigt återspeglade berättelserna barndomens oskuldsfulla och bekymmerslösa dagar på ett sätt som ingen annan författare kan eller kommer att kunna göra.