Att känna igen en bokmal

Många frågar sig om det är möjligt att placera människor i vissa fack, enbart baserat på hur de klär sig och ser ut? Om det är möjligt skulle det troligtvis gå att känna igen en riktig bokmal oavsett vart någonstans man möts.

När man ska måla upp en bild av en viss grupp i samhället är det naturligtvis roligare att generalisera och dra stora linjer än att måla upp det hela med alla de nyanser som existerar. Verkligheten är aldrig så svart och vit som den målas upp i media eller när man tar upp ämnet explicit, men vi bär alla ständigt med oss våra fördomar. Att våra fördomar stämmer och är sanna är en annorlunda sak.  En person med modekläder från Jofama förknippar man lättare med något av de kreativa yrkena än de mer formella.

Bibliotekarie eller finansman?

När man tänker sig vilka personer man kommer att stöta ihop med på ett bibliotek brukar man se äldre personer framför sig som inte spenderar sina dagar på jobbet eller barnfamiljer och dagisgrupper som är på plats för att hitta nya böcker att plöja igenom. Samtidigt brukar den sanna kultursnobben målas upp med svart polotröja och ett glas rödvin på kvällen som spenderas med de andra likasinnade under en debatt eller författarkväll.

En rocker med en riktigt cool skinnjacka är dock något som de allra flesta faktiskt kan ha på sig. Oavsett om man jobbar som bibliotekarie eller som författare. Desamma gäller den svarta polokrage som man så ofta tillskriver kultureliten. Låt dig inte luras, för den kan lika gärna synas på en ekonom som tagit en dag ledigt från jobbet och siffrorna.