Fyra nyanser av hip hop

Nya ungdomskulturer som dyker upp provocerar alltid, men frågan är om någon kultur, någonsin, har provocerat mer än vad hip hoppen gjorde när den kom. Detta berodde på flera saker. Den första var antagligen att det var den första musikstil som kom direkt från amerikanska ghetton, och som framfördes av svarta amerikaner. De musikstilar som kommit till Sverige tidigare, som blues, jazz och rock, hade gått via vita utländska musiker som inspirerats av de svarta musikerna. Det var en anledning till att hip hoppen slog ned som en bomb. En annan var att de inte sjöng utan pratade i takt, och att musiken inte lät som annan populärmusik.

Hip hop växer upp

Länge förknippades hip hop framför allt med arga unga män i New Era-kepsar, men numera har de männen vuxit upp och ersatts av andra, som inte nödvändigtvis är lika arga. Istället finns det många sorters rappare. Eminem tog in avancerade ordlekar, och ett ganska våldsamt innehåll, i texterna. Outkast plockade influenser från ungefär varenda annan musikstil som finns och gänget Odd Future Wolf Gang Kill Them All, ett kollektiv vars mest kända medlem kallar sig Tyler, the Creator, var förra årets mest uppmärksammade grupp, alla kategorier.

Även relativa veteraner, som Jay-Z och Kanye West, släppte nya skivor som stod sig väl i konkurrensen. Men det finns nyare band, som inte är lika ortodoxa i sitt förhållningssätt. Ett sådant band är the Cool Kids, som släppte ett album med den extremt o-hiphoppiga titeln When Fish Ride Bicycles. Och som gjorde den här videon, som driver med den typ av europeiska hipsters som är kompisar med Kanye West.