Kulturkompis för integration

För ett par år sedan drog ett studieförbund igång integrationsprojektet Kulturkompis. Projektet går ut på att förena nya och gamla svenskar och låta dem få en gemensam kulturupplevelse helt gratis. Bland annat handlar det om bio, teater och opera.

teater-bio

Att ge någon en trevlig kulturupplevelse är en utav de bästa presenterna, och man kan oftast hitta något i kulturutbudet som passar personen, oavsett preferenser. Det kan till exempel handla om en kväll på operan eller en trevlig bok. Det finns många alternativ att välja mellan. Och just det här med att det är så härligt att dela kulturupplevelser, har man tagit nytta av när man skapat ett nytt integrationsprojekt som går riktigt bra och expanderar.

Startade projektet Kulturkompis

På Sveriges Radio kan man läsa att studieförbundet Bilda har gjort en satsning som de kallar Kulturkompis. Den här satsningen går ut på att bilda grupper med nya och gamla svenskar där de kan samlas och gå tillsammans på kulturevenemang utan att det kostar dem någonting. Grupperna brukar ofta bestå av två personer som bott i Sverige och staden länge, och två personer som är nyanlända. Den här gruppen får sedan möjlighet att gå på olika kulturevenemang och även stanna kvar och ta en fika samt att prata om sin kulturupplevelse. Varför man valde att starta det här projektet var på grund av att kulturen är bra på att förena folk och att man på så sätt skulle kunna få nyanlända att känna sig välkomna och att ge dem chansen att lära sig mer svenska.

Utvidgar till Umeå

Och det här konceptet verkar fungera riktigt bra med tanke på att man nu har valt ett utvidga det till en tredje ort i landet. Projektet finns redan i Stockholm och Uppsala och kommer nu även att sättas igång i Umeå. De kulturaktörer som man till en början kommer att samarbeta med i Umeå är:

  • Folkets bio.
  • Alternativmusik-arrangören Verket.
  • Norrlandsoperan.

De som är med i projektet kommer alltså kunna gå och se föreställningar och shower helt gratis.